פרופסור עמירם רביב – פסיכולוג חינוכי וקליני

נכתב על ידי חיים עמית

פסיכולוג חינוכי, מטפל משפחתי מוסמך ויועץ ארגוני.

פרגון חודש מאי לפרופסור עמירם רביב, פסיכולוג חינוכי וקליני, דיקאן בית הספר לפסיכולוגיה במרכז ללמודים אקדמיים באור יהודה, פרופסור אמריטוס בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב. לעמירם תרומה אדירה להנגשת הפסיכולוגיה והמשגותיה לציבור הרחב תוך ניסיון לעשותה זמינה ומובנת, אך לא "זולה".

פרופ' עמירם רביב, פסיכולוג חינוכי וקליני, דיקאן בית הספר לפסיכולוגיה במרכז ללמודים אקדמיים באור יהודה, פרופסור אמריטוס בבית הספר למדעי הפסיכולוגיה באוניברסיטת תל אביב. כיהן כראש החוג לפסיכולוגיה וכראש המגמה הקלינית של הילד. היה מנהל השפ"ח בקרית אונו, כיהן כפסיכולוג מחוז המרכז ואח"כ כיהן כפסיכולוג הראשי בשירות הפסיכולוגי הייעוצי של משרד החינוך. עוסק שנים רבות בטיפול וייעוץ פרטני, בכתיבת חומרי הדרכה להורים ולסבים וביעוץ לכתיבת ספרי ילדים לטיפוח קוגניטיבי, ולתוכניות הדרכת הורים ברדיו ובטלוויזיה. הספר האחרון שקשור לספרות ילדים, שפרופ' עמירם רביב מעורב בו (יחד עם פרופ' מירי ברוך), הוא סיפור, סיפור!שיצא בשנה שעברה, 2013. זוהי אסופת סיפורים קלאסיים לילדים, כשליד כל סיפור מוצג מעין "דרש" פסיכולוגי המציע כמה תובנות בעקבות הסיפור.

פרופ' עמירם רביב פרסם למעלה ממאה מאמרים בעיתונות מקצועית ופרקים בספרים, והשתתף בעריכת וכתיבת 8 ספרי הדרכה ועיון. ספר ההדרכה האחרון, שכתב יחד עם ד"ר רחלי בולס, יצא בחודש מרץ 2014: "היעוץ החינוכי היום" בהוצאת ספרית פועלים.

את עמירם הכרתי לראשונה כסטודנט לתואר שני בפסיכולוגיה. אני זוכר היטב את נוכחתו הנינוחה והמעודדת בראיון הקבלה שלי לתואר שני. נדהמתי משאלותיו הישירות והפשוטות, בגובה העיניים, עם חיוך והומור, ללא שמץ של התנשאות או יצירת מתח מיותר. אחר כך, כשלמדתי אצלו בקורס לעבודת הפסיכולוג החינוכי במערכות חינוכיות, הכרתי יותר את חוש ההומור המדהים שלו, המלווה את עשייתו המקצועית הרצינית, והקיים אצלו גם כיום. אפשר ללמוד על כך ממה שהוא כותב באתרוגם כשנאות להצעתי לפרגן לו באתרי, הוסיף כמובן בדיחה מתאימה לשורות שהעביר לי על עצמו… משעה שגדלתי להיות עמית לעבודה, דרכינו הצטלבו מספר פעמים, ותמיד התרשמתי מנכונותו להקשיב ולעזור, ומגישתו האנושית והאופטימית. לאחרונה הסכים מיד, בחפץ לב, לקרוא את טיוטת הפרק השמיני, התנהגויות תוקפניות, בספרי "הורים בטוחים בעצמם – מנהיגות הורית בגיל הרך". המשוב שלו היה כדרכו חכם, מתוחכם, מעודד ומלמד.

לפרופסור עמירם רביב תרומה אדירה להנגשת הפסיכולוגיה והמשגותיה לציבור הרחב תוך ניסיון לעשותה זמינה ומובנת, אך לא "זולה". האידיאולוגיה המקצועית שלו, אותה הוא מדגיש במחקריו ובעיסוקיו השונים, היא הגישה המניעתית (פרבנטיבית) בתחום בריאות הנפש. גישה זו מעדיפה איתור והתערבות מוקדמים, חיזוק כוחות ומנגנוני התמודדות ולא רק שימת דגש על הפתולוגיה והלקויות. ספרות הדרכת ההורים בה הוא מעורב מכוונת גם היא לתת להורים ולאנשי חינוך כלים ומושגים שישמשו אותם ביחסי הגומלין שלהם עם ילדים וכך יצמצמו הזדקקות ילדים ובני נוער לטיפול פסיכולוגי.

* לכל שאר הפרגונים, לחצו כאן

אהבת? מוזמן לשתף

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים לקרוא עוד?

לקבלת טיפים ומידע בנושאי משפחה, חינוך, קהילה וארגונים השאירו פרטים:

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך:

האם להיות אותנטי זה להיות ספונטני?

אנו נוטים לבלבל בין אותנטיות וספונטניות. על אף שאנשים אותנטיים הם פעמים רבות גם ספונטניים, לא כל פעולה ספונטנית נובעת מכנות פנימית. במאמר מוסבר מדוע אותנטיות לא סותרת שיקול דעת, אלא להפך היא משתבחת בזכותו.

האישה והחיילים, או לקבל זה לתת.

מה נדרש כדי שלא נדחה בצורה מנומסת ואוטומטית את רצון הזולת להעניק לנו מַתַּת, ונדע לקבל באהבה ובלב שלם נתינה? אירוע שולי שנכחתי בו במכללת בן גוריון שבנגב עם אישה ושלושה חיילים הסב את תשומת ליבי לשאלה זאת. במאמר אני מציע שלושה גורמים, שלוש יכולות, שיכולים לעזור לנו לקבל ובכך לתת, לעצמנו ולזולתנו.

חרדים, מאשימים ומתפלגים

אנחנו רואים זאת בכל תחום בחיינו: מעגל קסם שלילי של חרדה, האשמת האחר, התפלגות, הגברת החרדה
וחוזר חלילה. האם אפשר לשנות את מעגל הקסם השלילי וכיצד?
במאמר מוצעים שני תנאים הכרחיים: רצון לשינוי ויכולת התבוננות פנימית.

עוד באתר מנהיגות בחיים:

דילוג לתוכן