גישת המנהיגות ההורית
גישת המנהיגות ההורית פותחה על ידי חיים עמית במשך עשרות שנים של עבודה עם הורים, ילדים ומשפחות, והוכחה כיעילה במסגרות מגוונות של הדרכת הורים. גישת המנהיגות ההורית מתוארת בהרחבה בשני ספריו האחרונים של חיים עמית: "הורים כמנהיגים" (2006) ו"הורים בטוחים בעצמם" (2012).
מנהיגות הורית פירושה לדעת לאן רוצים להנהיג את המשפחה, להיות מחויבים למטרות מתאימות, ולדעת איך להנהיג את המשפחה, לפעול בחוכמה באמצעות מגוון מיומנויות מנהיגות. גישת המנהיגות ההורית היא במובן הזה שילוב מנצח בהורות: שילוב של מטרות ראויות ודבקות בהן יחד עם שליטה טובה במיומנויות לממש אותן.
הדרכה בגישת המנהיגות ההורית
הדרכה בגישת המנהיגות ההורית נשענת על ארבעה עוגנים תיאורטיים: פסיכולוגיה חינוכית, פסיכולוגיה הומניסטית, טיפול משפחתי וייעוץ ארגוני. היא גם עושה שימוש יעיל בכלים ייחודיים רלוונטיים של מתודות אלה.
מטרתה העיקרית של הדרכה בגישת המנהיגות ההורית היא להעצים את ההורים בתפקידם ההורי. היא עושה זאת בשתי דרכים עיקריות. ראשית, היא עוזרת להורים לתפוש את עצמם כבעלי אונים (ולא חסרי אונים) שבכוחם להשפיע על התפתחות ילדיהם. שנית, היא מעניקה להורים כלים מעשיים להנהיג את משפחתם באמצעות הגדרת מטרות ראויות ושימוש במיומנויות מנהיגות מתאימות.
בהתאם לכך, יש למדריך (או למדריכת) הורים בגישת המנהיגות ההורית שלושה תפקידים:
- להכיר להורים את דימוי ההורות כמנהיגות ולסייע להם להפנים אותו.
- לעזור להורים להגדיר מטרות ראויות ולהיות מחויבים אליהן.
- ללמד הורים מגוון מיומנויות מנהיגות וכיצד לפעול באמצעותן בחוכמה.
הדרכה בגישת המנהיגות ההורית מאפשרת התייחסות מובנת ושיטתית לכל שאלה או בעיה שההורים יעלו, כמעט בלי קשר לתוכן הספציפי שלה. בתחילה יש להבין את המטרה ההורית, להבהיר אותה ולהסכים עליה. לאחר מכן יש להגדיר מיומנות או מיומנויות מנהיגות מתאימות, ובהמשך לאמן את ההורים להשתמש בהן ביעילות.
הדרכה בגישת המנהיגות ההורית מתאימה להדרכת משפחות עם כל גילאי הילדים, כי ילדים זקוקים להנהגת הורים בכל גיל, אף כי צורת ההנהגה משתנה בגילאים השונים. הגישה יעילה להדרכת הורים במגוון הבעיות הנורמליות והשכיחות במשפחה. ניתן להשתמש בה הן לעבודה עם הורים במשפחה אחת והן לעבודה עם קבוצה של הורים במסגרת סדנה או חוג הורים.