מהי הדרכת הורים בגישת המנהיגות ההורית?

נכתב על ידי חיים עמית

פסיכולוג חינוכי, מטפל משפחתי מוסמך ויועץ ארגוני.

תיאור תמציתי של הדרכה בגישת המנהיגות ההורית: עוגנים תיאורטיים, מטרה עיקרית, תפקידים עיקריים של המדריך או המדריכה ולמי מתאימה.

גישת המנהיגות ההורית

גישת המנהיגות ההורית פותחה על ידי חיים עמית במשך עשרות שנים של עבודה עם הורים, ילדים ומשפחות, והוכחה כיעילה במסגרות מגוונות של הדרכת הורים. גישת המנהיגות ההורית מתוארת בהרחבה בשני ספריו האחרונים של חיים עמית: "הורים כמנהיגים" (2006) ו"הורים בטוחים בעצמם" (2012).

מנהיגות הורית פירושה לדעת לאן רוצים להנהיג את המשפחה, להיות מחויבים למטרות מתאימות, ולדעת איך להנהיג את המשפחה, לפעול בחוכמה באמצעות מגוון מיומנויות מנהיגות. גישת המנהיגות ההורית היא במובן הזה שילוב מנצח בהורות: שילוב של מטרות ראויות ודבקות בהן יחד עם שליטה טובה במיומנויות לממש אותן.

הדרכה בגישת המנהיגות ההורית

הדרכה בגישת המנהיגות ההורית נשענת על ארבעה עוגנים תיאורטיים: פסיכולוגיה חינוכית, פסיכולוגיה הומניסטית, טיפול משפחתי וייעוץ ארגוני. היא גם עושה שימוש יעיל בכלים ייחודיים רלוונטיים של מתודות אלה.

מטרתה העיקרית של הדרכה בגישת המנהיגות ההורית היא להעצים את ההורים בתפקידם ההורי. היא עושה זאת בשתי דרכים עיקריות. ראשית, היא עוזרת להורים לתפוש את עצמם כבעלי אונים (ולא חסרי אונים) שבכוחם להשפיע על התפתחות ילדיהם. שנית, היא מעניקה להורים כלים מעשיים להנהיג את משפחתם באמצעות הגדרת מטרות ראויות ושימוש במיומנויות מנהיגות מתאימות.

בהתאם לכך, יש למדריך (או למדריכת) הורים בגישת המנהיגות ההורית שלושה תפקידים:

  1. להכיר להורים את דימוי ההורות כמנהיגות ולסייע להם להפנים אותו.
  2. לעזור להורים להגדיר מטרות ראויות ולהיות מחויבים אליהן.
  3. ללמד הורים מגוון מיומנויות מנהיגות וכיצד לפעול באמצעותן בחוכמה.

הדרכה בגישת המנהיגות ההורית מאפשרת התייחסות מובנת ושיטתית לכל שאלה או בעיה שההורים יעלו, כמעט בלי קשר לתוכן הספציפי שלה. בתחילה יש להבין את המטרה ההורית, להבהיר אותה ולהסכים עליה. לאחר מכן יש להגדיר מיומנות או מיומנויות מנהיגות מתאימות, ובהמשך לאמן את ההורים להשתמש בהן ביעילות.

הדרכה בגישת המנהיגות ההורית מתאימה להדרכת משפחות עם כל גילאי הילדים, כי ילדים זקוקים להנהגת הורים בכל גיל, אף כי צורת ההנהגה משתנה בגילאים השונים. הגישה יעילה להדרכת הורים במגוון הבעיות הנורמליות והשכיחות במשפחה. ניתן להשתמש בה הן לעבודה עם הורים במשפחה אחת והן לעבודה עם קבוצה של הורים במסגרת סדנה או חוג הורים.

לקורס מקוון בנושא לחצו כאן.

להרצאה בנושא לחצו כאן.

אהבת? מוזמן לשתף

תבנית לציטוט ביבליוגרפי (APA):

עמית, ח. (2021). מהי הדרכה בגישת המנהיגות ההורית? מנהיגות בחיים.

אוחזר: https://amithaim.com/2021/09/18/hadrahat-horim-begishat/

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים לקרוא עוד?

לקבלת טיפים ומידע בנושאי משפחה, חינוך, קהילה וארגונים השאירו פרטים:

מאמרים נוספים שיכולים לעניין אותך:

להיות הורה מנהיג, גם כשהילדים עוזבים את הבית

האם יש משמעות למנהיגות הורית, כשהילדים גדולים ועוזבים את הבית? מה מקומו של ההורה כאדם ביחסינו עם ילדינו הבוגרים? כיצד מושפעת הסבתאות מתפישת המנהיגות ההורית? על כל אלה ועוד בשיחה בפודקאסט "הילד בן 30".

חיזוק ביטחון עצמי של ילדים באמצעות לימוד קסמים

הפרק השלישי בסדרת השיחות: "קוסם ופסיכולוג משוחחים על העצמת אנשים באמצעות קסמים". בפרק זה, "חיזוק ביטחון עצמי של ילדים באמצעות לימוד קסמים", מתארים חיים עמית ואוֹרי אשכנזי שיטה מעשית שפיתחו לחיזוק ביטחון עצמי של ילדים באמצעות קסמים פשוטים. אורך השיחה בזום 9.57 דקות.

להתקדם לאט, להגיע מהר – פרידה נכונה של משפחות מפרק א' והתחברות מתאימה לפרק ב'

משפחות המבקשות להתחבר לפרק ב' בחיים ממהרות לעשות זאת, ולכן נכשלות פעמים רבות. במאמר מוצע לבצע תהליך מורכב ורגיש זה באיטיות: לדעת להיפרד נכון מפרק א', בלי קיצורי דרך, ולהצליח להתחבר נכון לפרק ב', גם כן בלי קיצורי דרך. מוצעים טיפים מעשיים כיצד לבצע זאת.

עוד באתר מנהיגות בחיים:

דילוג לתוכן