הורים מדווחים על מגוון בעיות במשפחה בתקופת חירום נמשכת זאת: מתח רב, חוסר סבלנות, חרדה, התנהגויות רגרסיביות (נסוגות) של הילדים (למשל קשיי פרידה, הרטבה, התקפות זעם), מריבות מתגברות בין האחים ועוד. ההורים עצמם חווים התלבטויות קשות כמו האם לשלוח את הילד לגן או לבית הספר בימים מתוחים או להשאירו בבית; האם להיענות לבקשת הילד להימנע מפעילות מחוץ למשפחה כדי לתת לו תחושת מוגנות, או לדרוש ממנו להתמודד כדי לחזק את כושרו הנפשי; כיצד לעזור לילד הנחרד מרעשים מזדמנים וכיוצא באלה. התלבטויות אלה גורמות פעמים רבות לקונפליקטים מתעצמים בין ההורים החלוקים בדעותיהם.
מטרות מוסכמות ושימוש נכון במיומנויות מנהיגות יסייעו להורים הן לפתור התלבטויות חינוכיות קשות, והן לעזור לילדיהם במה שקשה להם. למעשה אלה הם שני מאפייני המנהיגות ההורית: לדעת לאן להנהיג את המשפחה ולדעת איך להנהיג את המשפחה. המאפיין הראשון פירושו קביעת מטרות מתאימות ערכיות ארוכות טווח – כמו אחריות אישית, תקשורת פתוחה, משמעת פנימית, כבוד לזולת וכיוצא באלה – ומחויבות להוביל אליהן. המאפיין השני פירושו לפעול בצורה מושכלת למימוש המטרות במציאות המשפחתית המורכבת. בהעדר סמכות פורמאלית אלא רק הסכמה חברתית מעורפלת, הורים חייבים להיעזר במקורות כוח אישיים, מיומנויות מנהיגות, כמו דוגמה אישית, דיאלוג, הצבת גבולות, העצמה, גמישות וכיוצא באלה. לא תמיד הורים שולטים במיומנויות אלה ופעמים רבות הם עושים בהן שימוש לא נכון.
ברצוני להציע להורים שתי מטרות, דומות אבל שונות, שכדאי להתמקד בהן בעת הזאת: חיזוק חסינות ופיתוח חוסן. שתי מטרות אלה חשובות אמנם גם בשגרה, אבל בעת חירום חשיבותן מכרעת. בחסינות (immunity) הכוונה כאן היא לעמידות מפני פגיעה רגשית (להבדיל מחסינות מפני פגיעה פיזית). אדם חסין הוא מי שלא נפגע רגשית מאירועים חיצוניים שהוא מעורב בהם. הוא מתמודד עם אתגרים רגשיים ומצליח לשמור על איזון נפשי גם במצבים קשים. בחוסן (resilience) הכוונה ליכולתו של אדם להתאושש ולהסתגל בצורה מיטיבה במהלך חוויות חיים מאתגרות או לאחריהן. אדם בעל חוסן נפגע אמנם מאירועים חיצוניים שהוא מעורב בהם, אך לא מוכרע על ידם. הוא מסתגל להם, ומצליח להשתקם מהם.
כיצד אפשר לפתח חוסן רגשי אצל ילדים?
הבעיה שמציקה באופן מיידי להורים הם אותם ילדים, והם רבים, שנפגעו רגשית במצב החירום הנוכחי ומגיבים בסימפטומים של חרדה, נסיגה התנהגותית, עצבנות ומריבנות שהוזכרו למעלה. אציע כאן, בראשי פרקים בלבד, מספר דרכים להגברת חוסנם הרגשי של ילדים. אביא דוגמה למשפט הורי קצר המדגים כל אחת מהדרכים בעת הזאת. כמובן שכל דרך כזאת מהווה מטרה בפני עצמה, שראוי לממשה בעזרת שימוש מושכל במיומנויות המנהיגות השונות.
- פיתוח חשיבה חיובית. "נכון, זה לא נעים כל פעם לרוץ ולהיכנס לממ"ד. אבל יש בזה גם דברים טובים. למשל, יש לנו הזדמנות להיות ביחד לפחות עשר דקות ולשחק. תמיד כדאי לנסות לראות את חצי הכוס המלאה".
- חיזוק תחושת שייכות ותמיכה חברתית. "אנחנו רוצים שלכל אחד יהיה תפקיד כשתהיינה אזעקות. כך נעזור אחד לשני ונהיה חזקים. למשל, מי יהיה אחראי לדאוג לכלבה? מי לוקח על עצמו לשים לב מתי עוברות 10 דקות? על איזה עוד תפקידים אתם יכולים לחשוב?"
- יצירת שגרה. "נכון שלחוגים אתם לא יכולים ללכת בימים הקרובים, אבל אפשר להחליט על משהו נחמד שנעשה בזמן הזה. כשיש לנו סדר יום ברור, אפשר ליהנות ולא להשתעמם".
- לימוד התמודדות עם תסכולים. "אני מבינה שאתה מתוח ועצבני בימים אלה. זה טבעי. אבל לכעוס ולריב עם כולם זה לא פתרון טוב. אולי נוכל למצוא ביחד דרכים אחרות להירגע כשאתה מתוסכל?"
כיצד אפשר לחזק חסינות אצל ילדים?
על אף שפיתוח חסינות הוא תהליך ארוך ומורכב כדאי לנצל את מצב החירום כדי לחזק את חסינותם של ילדים, בצד פיתוח חוסנם. גם כאן אציע ארבע דרכים ולכל דרך אביא משפט הורי המתאים לשעת חירום זאת ומדגים את הדרך. כאמור, כל דרך כזאת היא מטרה עצמאית, שצריך לפרטה, ושאפשר להגיע אליה באמצעות מיומנויות המנהיגות השונות.
- טיפוח דימוי עצמי חיובי. "כל כך התרגשתי מאיך שעזרת לחבר שלך שפחד לבוא אלינו. אתה חבר נפלא ואני מעריכה מאוד את האכפתיות שלך".
- עידוד התמודדות עם אתגרים. "אני יודע שזה קשה וגם מפחיד, אבל אני בטוח שיש לך את הכוחות להתמודד עם זה. ותזכור שלא חייבים לפתור את הכל בבת אחת; אפשר לעשות צעד קטן כל פעם."
- פיתוח מוקד שליטה פנימי. "אתמול הייתה אזעקה והתכנית שלך לבילוי התבטלה. לא נתת לזה לקלקל לך את מצב הרוח. בחרת לא להתייאש, לא זרקת את עצמך ולא האשמת אחרים. נפלא!"
- לימוד וויסות רגשות. "חשוב שאתה משתף בתחושות הפחד שלך. גם אני פחדתי בהתחלה. בוא נעשה תרגיל נשימה קטן כדי להירגע. אחר כך נחשוב מה לעשות בהמשך היום".
אפשר לעזור לילדינו להיות חסינים ככל האפשר, כלומר שפחות יפגעו במצבים מגוונים, וגם שיהיו בעלי חוסן, כלומר שידעו להתאושש מהר כשהם נפגעים במצבים קשים. כדאי שניישם רעיונות אלה גם לגבינו, ההורים. כי ילדים הם פעמים רבות תמונת ראי של הוריהם, במיוחד במצבי חירום.